Aflevering 0

Trailer

Vroeg of laat worden we geconfronteerd met het onvermijdelijke: de dood. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er achter de schermen van de uitvaartsector gebeurt? In De Podkist gaat Brenda Mathijssen, op onderzoek uit. Als wetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen bestudeert zij al meer dan tien jaar hoe mensen omgaan met het levenseinde. In deze serie bezoekt ze dé uitvaart experts van Nederland, van ambachtelijke kistenmakers tot toegewijde crematorium medewerkers. Wat kunnen we van hen leren? De Podkist is jouw exclusieve backstagepas naar een wereld die ons allemaal raakt.

Aflevering 1

Funeraire Roeping

In aflevering 1 spreekt Brenda verschillende uitvaartprofessionals om antwoord te krijgen op een prangende vraag: Waarom gaan mensen in de uitvaartsector werken? Werken als begrafenisondernemer of kistenmaker lijkt haar namelijk niet bepaald een kinderdroom. In gesprek met uitvaartprofessionals bespreekt ze hun angst en fascinatie voor de dood, en onderzoekt ze hun funeraire roeping.

Gasten: Susanne Duijvestein, Hanke Amels, Radboud Spruit, Jurgen Theunissen, Koen Mensink, Yvette Langbroek en Jenny van As.

Aflevering 2

Het Crematorium

De meeste mensen in Nederland worden na hun overlijden gecremeerd. Ongeveer 70%. En als nabestaande komen velen van ons wel eens in het crematorium om een uitvaart bij te wonen. Maar wat komt er allemaal bij een crematie kijken? En hoe is het om in het crematorium te werken? 

In deze aflevering gaat Brenda op bezoek bij crematorium Zuylen in Breda. Sinds 1978 is het crematorium hier in gebruik en jaarlijks vinden er ongeveer 2400 crematies plaats. Zelf is Brenda er al eens als nabestaande geweest, maar nu neemt ze samen met medewerkers een kijkje achter de schermen. Van aula tot oven.

Gasten: Lennert van Willigen, Freke van Voorthuijsen, Jeanette van der Meer, Yvette Langbroek, Gesina Hulst en Harrie Huibers.

Aflevering 3

De Doe-het-Zelf Uitvaart

Uitvaarten in Nederland worden steeds persoonlijker. Uitvaartdiensten zitten vol persoonlijke speeches en muziek, en nabestaanden spelen zelf steeds vaker een actieve rol in het voorbereiden en uitvoeren van de uitvaart. In deze aflevering onderzoekt Brenda samen met uitvaartprofessionals de-doe-het-zelf-uitvaart. Waarom is een persoonlijk afscheid waardevol? En waarom is het belangrijk om zelf actief mee te helpen bij het vormgeven daarvan?

Met: Koen Mensink, Bas Aalbers, Susanne Duijvestein, Hanke Amels, Immanuel Baan, Jurgen Theunissen en Radboud Spruit

Aflevering 4

De Begraafplaats

Nederland telt ongeveer 4500 begraafplaatsen. Daarvan zijn er zo’n 3500 actief. Van alle mensen die in Nederland jaarlijks overlijden, wordt iets meer dan 30 procent begraven. Dat zijn in totaal ruim 55000 begravingen. In deze aflevering neemt Brenda je mee naar de grootste begraafplaats van Groningen: Het Selwerderhof. En ze neemt een kijkje op begraafpark Zuylen in Breda. Samen met begraafplaatsbeheerder Pieter Kranenburg en een aantal medewerkers van het begraafpark onderzoekt ze de betekenis van deze plek in de moderne samenleving. Wat is dit eigenlijk voor plek? En wat maakt deze plaats belangrijk voor haar bezoekers? De begraafplaats blijkt niet alleen en plek voor de doden, maar juist ook voor de levenden te zijn.

Met: Pieter Kranenburg, Lennert van Willigen

Aflevering 5

Ik ben dood, dus ik besta

Na hun overlijden, worden de meeste doden herdacht. Dit zien we niet alleen terug op begraafplaatsen, maar ook in kerken, rouwcentra en bij nabestaanden thuis. In deze aflevering bezoekt Brenda de Laurenskerk in Rotterdam. De Laurenkerk is een icoon van de stad. Hier vinden niet alleen uitvaarten plaats, maar hebben ook prominente overledenen uit het verleden een plek gekregen. Samen met beheerder Jannes onderzoekt Brenda de relatie tussen identiteit en onsterfelijkheid. Hoe geven mensen uitdrukking aan de identiteit van een overledene? Waarom doen zij dat? En op welke vooral aardse en symbolische manieren bestaan mensen voort na de dood in de hedendaagse samenleving?

Met: Jannes de Jong, Hanke Amels, Koen Mensink, Pieter Kranenburg, Radboud Spruit

Aflevering 6

De Kist

Niemand zit op een kist te wachten. Maar wat is een doodskist eigenlijk? Feitelijk zijn het niet meer dan zes planken, die zijn samengevoegd tot een rechthoekige doos. Maar wanneer je een doodkist ziet staan, voel je al snel dat het niet slechts houten planken zijn. Die kist, dat is een krachtig ding. Het doet iets met mensen en vertelt een verhaal.In deze aflevering gaat Brenda op bezoek bij twee ambachtelijke kistenmakers. Wat is een doodskist of wade eigenlijk? En wat maakt dat we de doden kleden, kisten en aanraken, of dat juist liever niet doen?

Met: Radboud Spruit, Luuk Assinck

Aflevering 7

Natuurbegraven

Natuurbegraven is een nieuwe, populaire begraafvorm in Nederland. Sinds 2003 zijn er 37 natuurbegraafplaatsen, waar mensen veelal op natuurlijke wijze en in een natuurlijke omgeving begraven worden. Geen synthetische materialen, geen grafsteen. Wel eeuwige grafrust. Samen met uitvaartondernemers en nabestaanden onderzoek Brenda in deze aflevering wat natuurbegraven precies is. Wat spreekt mensen aan aan deze nieuwe begraafvorm?

aflevering 8

Veraarden en de uitvaart van de toekomst

De laatste jaren krijgen nieuwe uitvaarttechnieken volop aandacht. Naast begraven en cremeren, wordt verkend of we de doden ook met behulp van andere technieken naar hun laatste rustplaats kunnen begeleiden. Naast resomeren (alkalische hydrolyse) lijkt vooral ook veraarden (composteren) een mogelijke techniek te zijn voor de uitvaart van de toekomst. Samen met uitvaartvernieuwers Immanuel en Susanne bezoekt Brenda het bedrijf Meine Erde in Duitsland. Daar laat entrepreneur Pablo zijn composteer installatie zien. Kunnen we na ons leven iets herstellen voor de aarde? Kunnen we zelf weer vruchtbare aarde worden?

Met: Immanuel Baan, Susanne Duijvestein, Pablo Metz, Luuk Assinck

De PodKist is gemaakt in samenwerking met