Over de podkist

De onderzoeker achter De PodKist

De PodKist komt voort uit het onderzoek van Brenda Mathijssen, religiewetenschapper en doodonderzoeker, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Brenda doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de omgang met sterven, dood en rouw in Nederland en daarbuiten. Ze interviewde talloze nabestaanden en uitvaartprofessionals en deed etnografisch onderzoek in crematoria en uitvaartcentra. Op basis van haar onderzoek schreef Brenda diverse boeken, wetenschappelijke artikelen, rapporten, en stukken voor vakbladen.

Steun en financiering

PodKist Partners

De PodKist is tot stand gekomen met dank aan de gasten in de serie en een aantal fondsen en samenwerkingspartners. De PodKist maakt deel uit van het in 2021 tot en met 2025 door NWO gefinancierde Veni onderzoeksproject “Dying to be Green”, waarin Brenda de opkomst van duurzame uitvaartpraktijken in Nederland bestudeerd. Daarnaast is het project mede mogelijk gemaakt door financiering van het Public Engagement Seed Fund aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

De audio nabewerking van de PodKist is gedaan door Jelmer Althuis van Sphere of Sound. Het logo en de grafische animatie lagen in handen van ontwerper Kim Dumoré. Alle interviews zijn op diverse locaties gehouden en opgenomen door Brenda zelf en vervolgens uitgewerkt en van feedback voorzien door onderzoeks assistent Joëlle Fennebeumer. Podcastmaker Rebbeca van der Weijde en radiomaker Joris van de Kerkhof hebben feedback gegeven op draaiboeken, scripts en ruwe versies van afleveringen. Onderzoeks assistent Noortje Vegter heeft meegeluisterd met de afleveringen en geholpen met het schrijven van de achtergrondverhalen van alle gasten.